ارتباط با ما 021-22430103

بزرگترین معادن سنگ آهن ایران و جهان

10 دقیقه
4 دیدگاه
ایران تجارت
زمان مطالعه: 10 دقیقه

 

 

بزرگترین معادن آهن ایران و جهان را بشناسید

 

سنگ آهن یا  IRON ORE، منبع اصلی برای تولید مقاطع فولادی و آهنی در سراسر جهان است. در واقع آهن خام که مواد اولیه صنایع فولادی است، از سنگ آهن استخراج شده در معادن به دست می آید. این ماده معدنی و فوق العاده ضروری در همه جای جهان پیدا نمی شود، مگر اینکه معدن آن را کشف کنند.

برزیل، استرالیا، هند، چین، روسیه، آفریقای جنوبی، آمریکا و ایران بزرگترین و مهم ترین معادن سنگ آهن را دارند که نیاز 90% از جهانیان را تامین می کنند. در این مطلب از دانشنامه جامع اصفهان آهن، قصد داریم به معرفی بزرگترین معادن آهن ایران بپردازیم.

 

حدیثه تجارت امیران

سنگ آهن چیست؟ کاربرد و مزایا

سنگ آهن، ماده ای است در طبیعت یافت می شود و مقادیر زیادی آهن خام دارد. همانطور که می دانید آهن خام، ماده اولیه و اصلی برای تولید فولاد و فلزات آهنی است که در ساخت اشیاء و ابزار، صنایع ساخت و ساز، خودروسازی، نقشه برداری، تولید آهن اسفنجی و… کاربرد دارد.

مزایا و فواید استخراج این ماده معدنی و ارزشمند عبارتند از:

  1. تامین نیازهای صنعتی
  2. اشتغال زایی و تامین فرصت های شغل
  3. توسعه اقتصادی کشورها
  4. گسترش صنایع فولادسازی
  5. کاهش مصرف منابع طبیعی و تجدیدناپذیر مانند نفت و گاز

در کل هر کشوری که دارای معادن سنگ آهن باشد، از لحاظ اقتصاد و ثروت و فرصت های شغلی غنی خواهد بود.

بزرگترین معادن آهن ایران

ایران به عنوان یکی از کشورهای غنی و دارای ذخایر سنگ آهن، معادن مختلفی دارد. در لیست معادن ایران، تعداد محدودی از آن ها به عنوان بزرگترین و مهم ترین ها شناخته می شوند که در ادامه به معرفی هر کدام می پردازیم.

  1. گل گهر کرمان
  2. چغارت یزد
  3. چادرملو یزد
  4. سنگان خراسان
  5. سه چاهون بافق
  6. جلال آباد زرند
  7. چاه گز بافق
  8. سنگ آهن بیجار
  9. آهنگران همدان
  10. معدن نیاسر

معدن گل گهر کرمان

شرکت صنعتی و معدنی گل گهر، در موقعیت شمال شرقی استان کرمان و در نزدیکی شهر سیرجان واقع شده است. معدن گل گهر، در حال حاضر یکی از بزرگترین معادن سنگ آهن ایران به شمار می رود. ذخایر آن به صورت مگنتیت (حاوی آهن مغناطیسی) و هماتیت (آهن با ترکیب اکسیدی) هستند که پس از فرآوری های مختلف مانند خردایش، غربالگری و تصفیه تبدیل به محصولات فولادی و آهنی می شوند.

استخراج سنگ آهن از معدن گل گهر، در دو مرحله معدن‌ کاری سطحی و زیرزمینی انجام می ‌شود. در معدن‌ کاری سطحی، لایه‌ های سنگ آهن از روی زمین خرد و جدا می شوند؛ سپس در معدن ‌کاری زیرزمینی با حفر تونل‌ ها و شالوده‌ ها، در نهایت سنگ‌ استخراج می‌ شود. گل گهر یکی از گران ترین معادن ایران است.

از لحاظ اقتصادی معدن گل گهر به عنوان یکی از منابع مهم تولید سنگ آهن در کشور است که نقش مهمی در توسعه صنعتی ایران ایفا می ‌کند. تولید و فرآوری سنگ آهن در این معدن، به تأمین نیازهای داخلی و خارجی (صادرات) کمک بسیار زیادی می‌ کند. تولید سنگ آهن در معدن گل گهر، سالانه بیش از 15 میلیون تن است.

 

حدیثه تجارت امیران

معدن چغارت یزد

اولین، بزرگترین و اصلی ترین معدن سنگ آهن ایران، چغارت در استان یزد است که مواد اصلی کارخانه ذوب آهن اصفهان را تامین می کند. تاریخ کشف این معدن به زمان قاجار برمی گردد که در زمان پهلوی به اوج شکوفایی و بهره برداری خود رسید.

همانطور که گفته شد کارخانه ذوب آهن اصفهان به عنوان بزرگترین تولید کننده مقاطع فولادی مانند میلگرد و تیرآهن، بخش زیادی از مواد اولیه خود را توسط معدن چغارت تامین می کند.

از سال 1350 تاکنون حدود 220 متر از ارتفاع این معدن حفاری و براساس گزارشات بیش از 131 میلیون تن سنگ آهن استخراج شده است.

معدن چادرملو یزد

معدن چادرملو، یکی دیگر از منابع مهم سنگ آهن ایران است که در نزدیکی شهر یزد قرار دارد. بر اساس آمارهای رسمی، حجم ذخیره منابع این معدن حدود 400 میلیون تن برآورد شده که یکی از بزرگترین ذخایر سنگ آهن ایران و جهان است.

به طور متوسط از هر 10 تن سنگ استخراج شده از این معدن، حدودا 3 تن سنگ آهن خالص گرفته می شود و سالیانه 200 میلیون تن کنسانتره سنگ آهن تولید می کند. فرآورده های حاصل از این معدن، به منابع داخلی و خارجی صادر می شود.

معدن سنگان خراسان رضوی

معدن سنگان خواف، بیش از یک میلیارد تن ذخایر سنگ آهن دارد و به همین دلیل بزرگترین معدن خاورمیانه شناخته شده است. استخراج سالیانه 2 میلیون تن سنگ اهن و صادر به واحدهای صنعتی، از مهم ترین قابلیت های این کانسار به شما می رود.

معدن سنگان تامین کننده خوراک اولیه برای تولید 5 میلیون تن سنگ آهن و 17.5 میلیون تن کنسانتره در ایران است، که آمار فوق العاده بی سابقه ای محسوب می شود.

معدن سه چاهون بافق

ذخایر این معدن که در استان یزد قرار گرفته، حدود 500 میلیون تن برآورد شده و دارای هماتیت با عیار بسیار بالا است. معدن سه چاهون دارای سه گودال عظیم با فاصله سه کیلومتری است.

بهره برداری از این معدن به 18 سال قبل باز می گردد و سنگ آهن آن از نوع رسوبی است. تاکنون حدود 120 متر از این کانسار حفاری شده است.

 

 

اگرچه که گل گهر، چغارت، چادرملو، سنگان و سه چاهون بزرگترین معادن سنگ آهن ایران هستند اما کانسارهای دیگری در کشورمان وجود دارند که بهره برداری از آن ها نیز قابل توجه است

.

این معادن عبارتند از:

  • جلال آباد زرند، با بهره برداری 190 میلیون تن سنگ آهن مگنتیت و هماتیت در سال
  • چاه گز بافق، با بیش از 83 میلیون تن ذخیره سنگ آهن و تولید سالانه 24 میلیون تن
  • سنگ آهن بیجار، با ظرفیت تولید 325 هزار تن در سال
  • آهنگران همدان، با ذخیره بیش از 11 میلیون تن سنگ آهن هماتیتی
  • معدن نیاسر، که بهره برداری از آن به تازگی آغاز شده است.

انواع سنگ آهن در معادن ایران

در معادن مختلف، سنگ های متنوعی استخراج می شوند که طبقه بندی آن ها به صورت مگنتیت، هماتیت و لیمونیت است. هر یک از این دسته بندی ها، موجب تفاوت در کاربرد سنگ آهن می شود.

انواع سنگ آهن عیار موجود
مگنتیت 72.4

هماتیت

70
زئولیت 62.8
لمونیت 48.2
سیدریت 46.6

5 نکته شگفت انگیز که باید درباره معادن ایران بدانیم!

ایران یکی از مهم ترین کشورهایی است که با داشتن ذخایر و معادن بسیار زیاد، به بهشت معادن دنیا معروف شده است. بنابراین معادن ایران دارای ویژگی هایی هستند که آن را از سایر کشورهای جهان متمایز می کند. 5 مورد از وجه تمایزهای معادن ایران را در زیر می بینید.

  1. ذخایر معادن ایران شامل طلا، سنگ آهن، زغال سنگ، کروم، سرب، روی، باریت، نمک، مولیبدن و… هستند که ارزش آن ها به بیش از 700 میلیارد دلار می رسد.
  2. وزن تخمینی این معادن حدود 37 میلیارد تن است که در سراسر جهان آمار بسیار شگفت انگیزی است. از این آمار، حدود 2.7 میلیارد تن مطلق به معادن سنگ آهن بوده و یک درصد از ذخایر کل جهان را تشکیل می دهد.
  3. ایران برای تولید سنگ آهن، در رتبه نهم جهانی قرار دارد.
  4. بیشتر سنگ آهن های استخراج شده در معادن ایران، از نوع مگنتیت و هماتیت هستند که بیشترین عیار و خالصی را دارند.
  5. به طور کلی با توجه به شرایط بازار جهانی آهن و فولاد، نیاز روز افزون دنیا به این محصولات و طولانی بودن بازده سرمایه گذاری در بخش معدن به ویژه صنعت فولاد، سرمایه گذاری در این حوزه تضمین شده است.

برای تولید مقاطع فولادی به مواد اولیه ای نیاز داریم که دارای ترکیبات فلزی و آهنی باشند. سنگ آهن همان ماده ای است که با داشتن ترکیبات آهنی، در صنایع فولادسازی مورد استفاده قرار می گیرد. کشورهای متعددی مانند برزیل، استرالیا، هند، چین، روسیه، آفریقای جنوبی و آمریکا دارای معادن سنگ آهن هستند و کشور ایران یکی از مهم ترین آن ها است.

بزرگترین معادن سنگ آهن ایران عبارتند از گل گهر، چادرملو، چغارت، سنگان، سه چاهون، جلال آباد، چاهگز، آهنگران و… که ذخایر و بهره برداری از آنها بسیار قابل توجه است. اگر در خصوص فراورده های سنگ آهن سوال یا ابهامی داشتید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.

بزرگترین معادن آهن ایران را نام ببرید؟

گل گهر، چادرملو، چغارت، سنگان، سه چاهون، جلال آباد، چاه گز، آهنگران

بیشترین عیار و خالصی مربوط به کدام نوع از سنگ آهن است؟

مگنتیت و هماتیت

بزرگترین و گران ترین معدن آهن ایران چه نام دارد و کجاست؟

معدن سنگ آهن گل گهر در شمال شرقی استان کرمان و در نزدیکی شهر سیرجان واقع شده است.

بیشترین معادن ایران در کدام استان است؟

بر اساس نتایج طرح آمارگیری از معادن سال 1401، بیشترین تعداد معادن در حال بهره‌ برداری در استان کرمان با 1037 معدن قرار دارد. در رتبه‌ های بعدی استان‌ های خراسان رضوی با 813 معدن فعال، فارس با 726 معدن فعال، اصفهان با 670 معدن فعال، آذربایجان شرقی با 520 معدن فعال و مرکزی با 492 معدن فعال قرار دارند.

 

 

مرجع: ایرنا

بزرگترین معادن سنگ آهن جهان، نقش تعیین‌کننده‌ای در صنعت فولادسازی دارد. وجود سنگ آهن در بسیاری از صنایع حیاتی است؛ زیرا بسیاری از محصولات صنعتی علل‌خصوص مقاطع فولادی توسط سنگ آهن تولید می‌شوند. لازم به ذکر است، جهت تبدیل سنگ آهن به فولاد باید آن را به کنسانتره سنگ یا گندله تبدیل کرد و بعد این ماده به فولاد بدل می‌شود. ازاین‌رو، استخراج و تولید سنگ آهن از نیازهای اساسی جوامع جهانی به حساب می‌آید و معادن آن از ارزش بالایی برخوردار هستند. حال اینکه مقاطع حوزه فولاد و آهن‌آلات شامل چه محصولاتی می‌شود را می‌توانید در گرفت مشاهده کنید. در ادامه مطلب، بزرگترین معادن سنگ آهن جهان را به صورت اختصاصی معرفی کرده‌ایم.

بزرگترین معدن سنگ آهن جهان: مجتمع معدنی سرا نورته (Serra Norte Mining Complex)

پایگاه داده معدن گلوبال دیتا، مجتمع معدنی سرا نورته (Serra Norte Mining Complex) را در سال ۲۰۲۰ به عنوان بزرگترین معدن جهان معرفی کرد. این معدن سنگ آهن در منطقه پارا کشور برزیل واقع شده است. همچنین، معدن سرا نورته حالت سطحی و روباز دارد و طبق آخرین برآوردهای به‌عمل‌آمده تا سال ۲۰۳۷ قابل‌استخراج است. این معدن حدود ۱۰۶.۰۹۲ میلیون تن سنگ آهن را تنها در سال ۲۰۲۰ استخراج کرده است.

بزرگترین معادن سنگ آهن دنیا کدامند؟

بزرگترین معادن سنگ آهن جهان در برزیل و استرالیا واقع شده‌اند. استخراج سنگ آهن توسط کشورهای استرالیا و برزیل به ترتیب حدود ۴۸ و ۲۹ میلیارد تن بوده است. سایر ذخایر سنگ آهن به کشورهای آفریقایی و آسیایی تعلق دارد. در قسمت زیر، فهرست بزرگترین معادن سنگ آهن دنیا آورده شده است:

معدن کاراخاس (Carajas) برزیل

معدن کاراخاس برزیل، به عنوان دومین منبع سنگ آهن دنیا شناخته می‌شود. این معدن روباز در سال ۲۰۲۰ حدود ۸۲.۹ میلیون تن سنگ آهن استخراج کرده است. ذخایر آن نیز حدود ۷.۲ میلیارد تن برآورد می‌شود و می‌تواند تا سال ۲۰۵۸ هم به کار خود ادامه دهد. البته با وجود طرح توسعه‌ای در دست اقدام جهت احداث یک معدن اضافی با سرمایه ۱۹.۶ میلیارد دلاری پیش‌بینی می شود که مدت بهره‌برداری آن تا سال ۲۰۶۵ ادامه یابد. بعد از بهره‌برداری نیز ظرفیت تولید معدن جدید به حدود ۹۰ میلیون تن در سال می‌رسد.

معدن کاراکاس

معدن میناس ریو (Minas-Rio) برزیل

عنوان سومین معدن بزرگ جهان به معدن میناس ریو تعلق می‌گیرد. این معدن بزرگ در ایالت میناس گرایس کشور برزیل قرار دارد. همچنین، ذخایر سنگ آهن معدن میناس برزیل به حدود ۲.۷ میلیارد تن می‌رسد که این میزان تولید باعث قرارگیری آن در رده سوم بزرگترین معدن دنیا شده است.

 

حدیثه تجارت امیران

معدن کورومبا (Corumbá) برزیل

این معدن سنگ آهن در شهر کورومبا واقع در غرب برزیل و نزدیک به مرز بولیوی قرار دارد. معدن کورومبا از معادن روباز برزیل است که تولید سنگ آهن آن به حدود ۲ میلیون تن در سال می‌رسد. همچنین، حدود ۶۵۰ نفر در این معدن کار می‌کنند. لازم به ذکر است، معدن کورومبا و معادن برزیلی کاراخاس و میناس ریو به Vale تعلق دارند.

 

 

معدن زاناگا آفریقا

معدن زاناگا، پنجمین معدن سنگ آهن دنیا است که در کشور کنگو قرار دارد. این معدن حدود ۲.۵ میلیارد تن از سنگ آهن موردنیاز جهان را تامین می‌کند. در حال حاضر، قاره آفریقا سهم قابل‌توجهی از بازار جهانی سنگ آهن را به خود اختصاص داده است.

معدن سیماندو (Simandou) گینه

معدن آهن سیماندو، در رشته کوه سیماندو منطقه نزرکوه واقع در جنوب گینه قرار دارد. ذخایر سنگ آهن سیماندو در محدوده ۲.۴ میلیارد تن و عیار ۶۵ درصد تخمین زده می‌شود. این معدن سنگ آهن طبق آمار، ششمین معدن بزرگ سنگ آهن در جهان است که ذخایر آن خلوص بسیار بالایی دارند.

معدن منطقه سی (Area C Mine) استرالیا

معدن منطقه سی، یکی از معادن سنگ آهن استرالیا است که در نواحی غربی آن قرار دارد. این معدن سطحی به BHP تعلق دارد و ظرفیت تولید آن در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۰.۵۸۷ میلیون تن بوده است. همچنین، زمان اتمام بهره‌برداری و استخراج از معدن منطقه C سال ۲۰۲۷ اعلام شده است.

معدن هامرسلی (Hamersley) استرالیا

هامرسلی، به عنوان یکی دیگر از معادن سنگ آهن استرالیا در شمال غربی آن واقع شده است. این معدن سنگ آهن عنوان هفتمین معدن بزرگ جهان را به خود اختصاص داده است و همین‌طور، ذخایر خالصی در اختیار دارد. عیار ذخایر آن به حدود ۶۲ درصد می‌رسد.

 

 

معدن چیچستر هاب (Chichester Hub) استرالیا

معدن چیچستر هاب، یکی از معادن بزرگ استرالیا است که در نزدیکی معدن هامرسلی قرار دارد. این معدن در سال ۲۰۰۸ کشف شد و با توجه به پتانسیل بالایش ظرف مدت کمی عنوان هشتمین معدن بزرگ جهان را از آن خود کرد. طبق آخرین اطلاعات حاصل‌شده، معدن بزرگ چیچستر هاب حدود ۹۰ میلیون تن در سال سنگ آهن تولید می‌کند و عیار ذخایرش از ۵۸ درصد فراتر رفته است.

معدن چیچستر هاب

معدن مونت ویل بک (Mount Whaleback) استرالیا

معدن سنگ آهن مونت ویل بک، بزرگترین معدن جهان ازحیث ابعاد است؛ ابعاد آن در محدوده ۵ در ۱.۵ کیلومتر قرار دارد. از این معدن می‌توان ۷۷ میلیون تن سنگ آهن در طول سال استخراج کرد. به این ترتیب، معدن مونت ویل بک مانند سایر معادن سنگ آهن استرالیایی ظرفیت تولید بالایی دارد.

 

معدن یاندی (Yandi) استرالیا

معدن آهن یاندی، یکی از معادن سطحی استرالیا است که در قسمت غربی آن قرار دارد. این معدن بزرگ جزو معادن BHP است که حجم تولید آن در سال ۲۰۲۰ به حدود ۸۱.۴۸۴ میلیون تن رسید. همچنین، مدت زمان استخراج از این معدن تا سال ۲۰۲۳ اعلام شده است.

 

نگاهی به آینده بزرگترین معادن سنگ آهن جهان: چالش ها و فرصت ها

بزرگترین معادن سنگ آهن جهان، همواره با فرصت‌ها و چالش‌های زیادی مواجه می‌شوند. اول اینکه بزرگترین معادن ایران و جهان جهت استخراج سنگ آهن از دو روش زیرزمینی یا روباز (سطحی) استفاده می‌کنند. استخراج به صورت روباز یا سطحی انتخاب اول عموم معادن بزرگ جهان است. این پروسه شامل حفاری، انفجار، بارگیری و باربری می‌شود. در صورتی که اشتباهی در هر یک از این پروسه‌ها اتفاق بیفتد، خسارت‌های مالی و جانی زیادی به بار می‌آید.

از سوی دیگر، تولید بی‌رویه کشورهای استرالیا و برزیل موجب افت محسوس بهای سنگ آهن در بازارهای جهانی شده است. اصولا، تولیدکنندگان سنگ آهن در جهان دغدغه‌های زیادی در زمینه تولید و فروش محصولات خود دارند؛ اما در هر حال، استخراج سنگ آهن فرصت بزرگی برای راهیابی به بازار جهانی و دریافت درآمد دلاری است. تلاش کشورهای مختلف نیز برای صادرات محصولات خود موجب رقابت شدیدی در این حوزه شده است.

 

شرکت حدیثه تجارت با سابقه ی طولانی در تجارت،اکتشاف،استخراح سنگ آهن

4 نظر ارسال شده

  • لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است..

  • لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است

    • لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است..

  • لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.